Štěně.cz
Portál pro odchov štěňátek

Porod feny - co si připravit

Přečtěte si rady zkušené chovatelky co všechno je potřeba připravit a udělat před porodem.

- porodní bedna (je možno vyrobit vlastní nebo si nechat udělat u truhláře). V krajních případech je možno použít větší bytelnou skříň (položenou „na záda“). Doporučujeme, aby polovina podlahy porodny byla vyhřívaná a polovina měla normální, pokojovou teplotu. Na vyhřívání můžeme použít elektrickou vyhřívací podložku do postele nebo udělat dvojité dno s vyhříváním (práce pro odborníky). Na chladnější místo se ráda uklidí fena-matka, aby jí nebylo tak velké vedro. Nad štěňátka je také možné pověsit speciální lampu (je možné použít lampu ze zemědělských potřeb – na odchov selátek).
Na dno porodní bedny je nejlepší silnější, neklouzavé lino, které je dobře omyvatelné. Lino nesmí mít zase moc velké póry na povrchu, aby šlo dobře umývat.

- vytírací soupravu (mop) na podlahy, nejlépe novou, nepoužívanou na běžné vytírání domácí podlahy. Mop máme na vytírání porodní bedny a jejího okolí. Do vody na vytírání dáváme mimo jemného čistícího prostředku také jemnou dezinfekci nebo speciální, na dezinfikování prostor pro štěňata a rodící feny. Nepoužíváme dráždivé „klasické“ Savo.

- dezinfekce – na otírání feny po venčení a při porodu je nejlepší slabší roztok Hypermanganu. Ten rozpouštíme ve vlažné vodě. Na tento roztok máme opět vyčleněné zvláštní vědro, které nepoužíváme na nic jiného. Fenu omýváme a otíráme po každém porozeném štěňátku a vždy, když přijde z venčení. Postup: nejprve cecíky a mléčné žlázy, potom přezku a vše okolo (nezapomeneme ani na řitní otvor – fena se někdy hůř čistí sama) a následně všechny čtyři packy. Na každé otírání si hadr vymácháme a vyždímáme.
Na dezinfekci používaných nástrojů je možné Septonex nebo Jodisol ve spreji.

- teploměr – pro určení blížícího se porodu je možné využít měření teploty feny v řitním otvoru. Teploty si zapisujeme. Před blížícím se porodem teplota stoupne a pak náhle klesne téměř o 1 stupeň. Za několik hodin už by měl následovat porod. Tato metoda je spolehlivá cca na 70 %.

- nůžky – nejlepší jsou ostřejší nůžky, ale s kulatou špičkou (ne ostrou). Nůžky používáme na stříhání podvazové bavlnky, rozlišovacích bavlnek a pupeční šňůry. Vždy, před použitím na přestřižení pupeční šňůry, nůžky vydezinfikujeme dezinfekcí ve spreji (např. Septonex).

- podvazová bavlnka – používáme pevnou vyšívací bavlnku (ne nic ostrého, jako je např. vlasec). Také je možné použít silnou režnou nit, ale bavlnka je lepší, není tak ostrá. Nastříháme si kousky cca 15 cm dlouhé a následně, při porodu, dle potřeby podvazujeme pupeční šňůru.

Několik minut po narození ještě několikrát kontrolujeme, zda nám některý pupeční pahýlek nekrvácí.
Podvazování pupeční šňůry provádíme cca 0,5 cm pod bříškem štěňátka a ustřihneme nepravidelným střihem (jako bychom kousali, střih nesmí být rovný, čistý – to více krvácí).

Zastřihneme cca 1 – 1,5 cm za podvazem. 

- rozlišovací stužky (mašličky) nebo obojky – bavlnky je možné koupit v obchodě. V současné době se již vyrábějí také rozlišovací obojky v různých barvách. Uvedené používáme, pokud má fena více štěňat, abychom je dobře rozlišovali a identifikovali.

- savé podložky pod fenu - lze zakoupit přímo na těchto stránkách. Výborně sají a jsou na jednorázové použití. Vždy po každém štěňátku můžeme vyhodit se všemi zbytky po porození štěněte a na další průběh porodu dáme čistou.

- hadříky a staré povlečení nebo prostěradla – pro průběh porodu je velmi výhodné mít při ruce hromadu měkkých hadříků (cca 30 x 30 cm), např. ze starých triček, měkkých flanelů, dětských oblečení. Tyto hadříky používáme na otírání čerstvě narozených štěňátek a následně na jeho vysušení a přikrytí mokrého štěňátka proti venkovnímu chladu.

Staré povlečení nebo prostěradla dáváme vždy do porodny pod fenu – nasají do sebe tekutiny, které nám mohou různě odkápnout a je tím zajištěna větší čistota při porodu. I tyto textilie často při porodu vyměňujeme.

- energetická pasta pro fenu Calopet – obzvláště, očekáváme-li narození více štěňátek, je vhodné mít tuto pastu připravenou a po narození každého štěněte dát feně vylízat jednu polévkovou lžíci pasty. Dodá jí to okamžitou energii.

- sešit, tužka, váha – po narození každého štěňátka je velmi vhodné si napsat do předem předlinkovaného sešitu: čas narození, pohlaví, barvu rozliš. stužky a váhu štěňátka.
Následně si pak do sešitu zapisujeme důležité poznámky (počet vypuzených lůžek event. průběh porodu jednotl. štěňátek), průběžné vážení štěňátek, datum odčervení a další. Váhu doporučujeme dětskou (na miminka) digitální. Výborně váží a sama si počítá průměr hýbajícího se štěňátka.

- kojenecké lahvička a dudlíky – ve většině případů fena dobře zvládá kojení narozených štěňátek. Nikdy však nemůžeme vědět dopředu, zda se náhodou nevyskytne nějaká komplikace, která by kojení bránila. Proto je potřeba mít ještě před porodem k dispozici alespoň 2 ks kojeneckých lahviček a k tomu dudlíky. Ty pak, před prvním použitím, vyvaříme.

- štěněčí mléko – z výše uvedených důvodů je také potřeba mít doma alespoň nějakou zásobu speciálního mléka pro štěňátka (u nás vyrábí a prodává několik firem).

- pomoc veterináře – vždy si včas domluvte s vaším veterinářem, zda bude v předpokládaný termín porodu k dispozici. Mějte na viditelném místě jeho telefonní číslo.

Pokud váš veterinář nemá službu NON-STOP, zjistěte si ještě nejbližší veterinární kliniku, kam je možné se obrátit i v noci, kdyby došlo k nějakým komplikacím.

- odstranění paspárků – nezapomeňte hned druhý den po porodu (nejpozději však do 3 dnů po porodu) si zajistit u veterináře odstranění paspárků na zadních nožičkách štěňátek. Čím to budete více odkládat, tím to bude pro štěňátka bolestivější a hojení dlouhodobější.

Autor: Jaromíra Sojková - www.sojkovy-queenelsa.cz

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací