Štěně.cz
Portál pro odchov štěňátek

Odchov štěňátek - II.díl

V dalším článku se podíváme na krmení štěňátek a prodej štěňátek novým majitelům.

KRMENÍ
Fena štěňátka kojí. Tady záleží na počtu štěňat, zda jim mateřské mléko plně stačí a nebo, zda musíme začít již brzy přikrmovat. Některá fena má mléka „na rozdávání“, některá zase méně.

Denní vážení štěňat je velmi důležité. Obzvláště ze začátku je velmi důležité denně (asi tak ve stejnou hodinu každý den), štěňátka vážit. Váhy si zapisujeme, abychom měli přehled, zda nám štěňátka přibývají na váze a dobře prospívají. Podle těchto údají se také můžeme řídit v případě, že budeme muset začít přikrmovat. Jednoduchý vzorec pro přibývání na váze je: každý týden by měla mít štěňátka tolik kilo, kolikátý to je týden + - jedno kilo. Tento vzorec může být odlišný u menších plemen, která mají v 6ti týdnech cca o 1 kilo ideální váhy méně, než BSP a VŠSP.

Váhové tabulky však nejsou žádné dogma. A proto, když nemají štěňátka ve věku 1 týdne dvojnásobek porodní váhy (takové základní vodítko) nemusíme se vůbec děsit. Také to většinou neplatí u odchovů, kdy je fena po císařském řezu, kdy většinou začínají štěňátka přibývat na váze o pár dní později, začátek je velmi pozvolný. Zdůrazňujeme to hlavně z toho důvodu, abychom nezmatkovali a ve snaze „udržení ideální tabulkové váhy“ nezačali cpát štěňata nezdravými pudinky a nebo různými kašemi z piškotů apod. Jediné, co jim můžeme dát do vínku, jsou budoucí problémy se zažíváním, ledvinami a játry. Velké množství mléčných výrobků z kravského mléka, i když podávaných štěňátkům v dobré víře, také není vhodné, ani zdravé. A pokud už budeme do budoucna přidávat, dáme přednost spíš zakysaným a čerstvým, než těm, co obsahují hodně konzervantů.

Přikrmování – první přikrmování by mělo být štěněčím mlékem. Následně pak je možné přidávat syrové mleté kvalitní hovězí maso (cca od 18 dne věku). Někdo tomuto způsobu krmení nefandí (BARF – přirozená strava) a počká si na věk mezi 3. – 4. týdnem, kdy je možno začít přikrmovat kaší. Nejlepší jsou kvalitní kaše od ověřených výrobců krmení a nebo doma dělaná kaše z rýže a syrového masa. Okolo 5 týdne věku již můžeme začít dávat štěňátkům granulky, které by měly být přímo určené pro naše plemeno (podle velikosti) a které je opět od osvědčeného výrobce (granule ze supermarketů skuteně „na stůl“ štěňátkům nepatří).

V 7. týdnu věku, kdy mohou nejdříve štěňátka cestovat k novým majitelům a do nových rodin, by už měla být plně schopná samostatné výživy a odstavená od feny. Cca od 6. týdne je dobré učit štěňátka na pamlsky, např. psí piškoty nebo pamlsky pro štěňátka přímo určené, hlavně z důvodů motivace při výchově a následně výcviku. Díky motivaci se pak ze štěňátka stává super kámoš a společník do života.

PRODEJ ŠTĚŇAT
Pokud nemáme již před krytím větší množství rezervací na štěňátka (což je ideální stav), je také nutné se postarat o propagaci našich psích miminek, aby se o nich dozvědělo co nejvíce lidí – tedy potenciálních zájemců o malého švýcarského salašníka.
V našem klubu máme velkou výhodu, že máme možnost jednak avizovat naši nakrytou fenečku na klubovém webu – www.kssp.cz, ale i po narození štěňátek můžeme inzerovat neprodaná štěňátka. Této možnosti využívá většina chovatelů – členů klubu.

Další důležitou formou prezentace jsou vlastní webové stránky. Dnes již nelze nevidět, že „internet hýbe světem“ a tudíž kvalitní internetová prezentace, v prvé řadě na webu, je velmi důležitá.

Štěňátka, jejich rodiče i sebe, jako chovatele, máme možnost také prezentovat na různých sociálních sítích. Také klasická forma, tj. inzerce v novinách a časopisech, osloví řadu potenciálních zájemců. Čím více zájemců máme, tím máme lepší možnost si vybrat tu nejlepší rodinu pro naše miminko. Inzerovat svá štěňátka můžete také přímo na tomto webu www.stene.cz.

Pro štěňátko bychom měli, před odběrem, připravit „výbavičku“. Řada výrobců krmiv nám poskytuje, pokud štěňátka krmíme jejich krmivem, balíček pro štěňátko. Zde máte nějaké startovní množství krmiva, nějakou hračku, odměrku, někdy tam bývá i např. vodítko nebo obojek apod. Řada chovatelů také dává ke štěňátkům ještě další různé hračky, které jsou napachované „vůní domova a maminky“, někteří dávají i větší množství krmení.

Podle platných předpisů ČMKU  a potažmo našeho klubu KŠSP, o.s., zajistí chovatel označení štěňátek (identifikaci) buď klasických tetováním nebo aplikací mikročipu (obojí provádí veterinář) a také zajistí včas průkazy původu všem štěňátkům, které buď předávají současně se štěňátkem nebo posílají, po doručení, novým majitelům. Samozřejmostí je také očkovací průkaz s potvrzeným očkováním nebo pet pasport (modrý).

Při exportu štěňátek nesmíme zapomenou zažádat o vystavení exportního průkazu původu.

PRODEJEM ŠTĚŇAT VŠE NEKONČÍ

Je nutné si také uvědomit, že pečlivý chovatel se stará o svoje odchovy nejen po tu dobu, co má štěňátka doma, ale i do budoucna, když už jsou v nových rodinách. Poskytuje nových majitelům tzv. „chovatelský servis“, takže je jim k dispozici s pomocí nebo radou. Jako chovatelé poskytujeme novým majitelům důležité informace, měli bychom se věnovat tomu, aby se nám co nejvíce jedinců z vrhu předvedlo na svodu mladých, který pořádá náš chovatelský klub.
Snažíme se co nejvíce jedinců dostat na RTG vyšetření a vyhodnocení kloubů a další vyšetření, jak to předepisuje Chovatelská a bonitační směrnice KŠSP o.s.

Autor: Jaromíra Sojková - www.sojkovy-queenelsa.cz

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací