Štěně.cz
Portál pro odchov štěňátek

Chystáme se ke krytí

Máte doma fenku, kterou jste již uchovnili a chystáte se na štěňátka. Ráda bych využila svých zkušenosti a podělila se o ně hlavně se začátečníky nebo i s těmi, kteří chtějí vědět co a jak pro jednodušší začátek.

První bod je uchovnění, každé plemeno má jiné podmínky, tudíž ty si musíte zjistit u svého chovatelského klubu, pod který vaše plemeno spadá. Vždy musíte dodržet minimální věk podmínky chovnosti, u velkých plemen zpravidla 18 měsíců, u středních plemen 15 měsíců a u malých plemen 12 – 15 měsíců. Postupem věku % nezabřeznutí u fen stoupá a počet štěňat ve vrhu klesá.

Fenku máte uchovněnou, krycí pes vybrán, vždy si musíte domluvit i náhradního krycího psa, pokud by vámi vyvolený pes z nějakého důvodu nevyšel, krycí list vystavený a čekáte, kdy se začne fenka hárat.

Vlastní říje neboli hárání se u fen projevuje nejdříve slabým krvavým výtokem, který můžeme zjistit vytřením vatovým tamponem. Fenka častěji učurává – značkuje za účelem nalákat na sebe psa. Zhruba třetí až pátý den je hárání natolik silné, že můžete doma najít krvavé kapky na zemi, zvláště u větších plemen. V tomto období nejsilnějšího krvácení však fena ke krytí nebývá. Všeobecně se udává, že ovulace probíhá zhruba 10.  až 16. den hárání a je na konci silného krvácení, krev je spíše světle červená. Zvláště u prvniček je důvodem neúspěšného krytí fen nespávně odhadnutý termín ovulace. Pokud chceme ušetřit fenu a i psa stresu při krytí, doporučuji u veterinárního lékaře udělat poševní výtěr, kdy veterinář zjistí, v jakém stádiu jsou poševní buňky a následně udělat odběr krve a zjistit  hladinu progesteronu v krvi.

První návštěvu veterinárního lékaře doporučuji udělat zhruba 8. den hárání, neboť některé feny se mohou krýt i 10. den hárání. Lépe jezdit častěji, než dny ke krytí propásnout.

Zjišťování vhodných dnů ke krytí půjčeným nebo náhodným psem na procházkách považuji za velmi nespolehlivé a mimo jiné i nebezpečné - co kdyby se přeci jen náhodou podařilo a muselo by se řešit nechtěné krytí. 

I když fenu úspěšně nakryjete požadovaným psem, musíte ji dále hlídat, neboť fena je ochotná ke krytí dalším psem a i z toho krytí mohou být oplodněna vajíčka a můžete mít v jednom vrhu štěňátka po dvou různých otcích. Je to způsobeno postupným sestupováním vajíček do vejcovodů. Folikuly s vajíčky praskají postupně, několik dnů. Zralá vajíčka jsou schopna v děloze čekat na spermii, proto je opatrnost a zodpovědnost skutečně na místě.

Den D nastal, máte správně určený den ke krytí veterinářem, pes je domluvený a můžete se tedy vydat na cestu. Fena vždy jezdí za psem, neboť je výhodnější, aby byl pes ve svém prostředí a nebyl rušen okolními vlivy neznámého prostředí. U chlupatějších plemen je žádoucí fenku ostříhat, aby se pes neporanil o chlupy, které by se mohly dostat při krytí do pochvy feny.

Vlastní krytí má 3 fáze:
a)      předehra před krytím
b)      vlastní krytí feny
c)      svázání psa s fenou

Většinou si jedinci poradí dost dobře sami, jen při svázání je důležité, aby fena zůstala stát a nechtěným škubnutím neublížila psovi. Proto majitel feny stojí u její hlavy. Fena při svázání „pumpuje“ neboli nasává semeno psa. Toto svázání může trvat od 10 do 30 minut. Po skončení aktu je dobré fenu dát do klidu a nechat oba jedince odpočinout.

Je možné opakované krytí pro jistotu, které má smysl opakovat nejdříve po 24 hodinách, ale lepší je cca 48 hodin po prvním krytí.

Pokud máme úspěšné krytí za sebou, nezbývá nic jiného, než počkat cca 28 dní a vydat se k veterináři na sonografické vyšetření, abychom si ověřili, zda krytí bylo úspěšné a štěňátka budou nebo se bohužel nepodařilo. Březost není nemoc, proto po nakrytí může vést fena zcela běžný život jako do krytí, jen je dobré se vyvarovat extremní fyzické zátěže, hromadných psích akcí jako např. výstav, závodů a pod.

Přeji Vám, aby krytí feny byl pro Vás krásný začátek Vašeho chlupatého potomstva.

Komentáře k Chystáme se ke krytí

1
30.1.2014 14:22
Linda

Dobrý den, dnes jsem objevila Vaše stránky a musí Vám vysmeknout poklonu, bomba opravdu.
Chystáme se nakrýt naši PP francouzskou buldočku - prvnička i my :), tak děkuji za Vaše cenné rady. Velmi ráda se na Vaše stránky budu vracet.
S přáním pěkného dne Linda

2
30.1.2014 18:56
Vladimir

Děkujeme za slova uznání. Jsme rádi, když naše stránky pomáhají dalším chovatelům.

3
8.6.2015 18:57
Monika

Dobrý den. Jen nějakou náhodou jsem našla tyto stránky a zjistila, že mi budou hodně užitečné. Moc krásně a jednoduše to máte napsané. Uchovnili jsme a budme se chystat ke krytí a snad přijdou i naše první štěňátka. Myslím, že budu i dále pročítat a přiučovat se, protože vše je jednou poprvné a budu hledat rady u vás. Děkuji Monika

4
15.6.2015 13:15
jaroslava

dobry den take jsem cetla članek a krasně vyrsane..měla bych otazku trošičku od tema..když se čistokr.rodičum narodi štěnatka vicepočetna..jsou všici s pp nebo jenom ty prvni 3 - 4..snad jsem to napsala dobre..jenze se na bazarcich hadaji..moc dekuji

5
15.6.2015 13:24
Markéta

Dobrý den. Před mnoha lety to tak bylo, že rodokmen byl vystaven pouze prvním 6 jedincům. Zbytek se schovával před kontrolami vrhu a tím vznikala nadbytečná štěňata ovšem bez PP. Dnes již to tak NENÍ. Celému vrhu je dnes vystaven průkaz původu bez ohledu na jeho počet. Tudíž i ve velmi početných vrzích čítajících např. 12 štěňátek mají všichni rodokmen. Nadbytečná štěnda již nejsou, ale bohužel stále se to používá ke klamání veřejnosti.

6
15.6.2015 13:28
jaroslava

mooc děkuju za vysvětleni..krasny den

7
15.6.2015 13:29
jaroslava

mooc děkuju za vysvětleni..krasny den

8
5.3.2016 18:50
Jitka

Dobrý večer, fenka před 10 dny skončila s háráním. Včera začala opět krvácet a je to silnější krvácení než obvykle. Nechceme nic zanedbat ale nevíme co se děje. Prosím o radu.Děkuji s pozdravem...

9
3.10.2017 14:57
Radka

Dobry den,chtela jsem se Vas zeptat jak dlouho po nakryti muzu opet nakryt?Je pravda,ze je dobre vzdy to jedno harani vynechat?Ja jsem ted nechala nakryt fenku po roce a pul.Dekuji predem za Vasi odpoved

10
21.1.2019 22:05
Kateřina miseciusova

Dobrý den mám doma 5 letou fenu bandoga achtela bych vědět jestli není stará na štěňata. Děkuji s pozdravem Miseciusova

11
20.3.2019 09:50
Dagmar Šedová

Dobrý den, máme psa a fenku německého ovčáka. Fenka je cca týden březí. Můj známý má zájem o nakrytí své fenky naším psem. Prosím o Váš názor. Máme svolit k tomuto nakrytí? Nebude pak naše fenka agresivní na našeho psa, když se v jejím teritoriu objeví jiná fenka? Nebude náš pes pak utíkat za tou druhou fenkou, když bude zase hárat? Majitel fenky bydlí totiž ve stejné vesnici jako my.
Děkuji předem za Vaši odpověď.
S pozdravem Dagmar Šedová

12
20.3.2019 10:59
Markéta

Dobrý den. Se psem klidně krýt můžete, to vůbec nevadí. Samozřejmě by u krytí měl být jen fena a pes, který zrovna kryje. Vaši fenku někam zavřete. Pokud bude pes utíkat, nehraje roli, jestli druhou fenu nakryje nebo ne. Už jednou kryl, tudíž to zkusil, takže pro něj bude hárající fena jako magnet.
Markéta

13
31.10.2022 14:43
Hana Zelinkova

Dobrý den,mám zvlášť dotaz. Naší fenuNO jsme zkoušeli nakrytí třemi různými psy , denně pokud byla ochotná jsem ji vozila za psem,ale přes veškerou snahu feny i psa jsem nezaznamenala spojení ani svázání.pes skákal a zkoušel se trefit ,ale když se možná dobře trefil ,fena knikla a ohnala se po něm ,tak slezl. No ale teď po6 týdnech to vypadá že je březí.zvetetsene břicho a cecky. Je to možné i bez svázání?

14
18.5.2023 13:15
Veronika

Dobrý den,prosím jaké musí mít pejsi vyšetření před krytím?jsou tam třeba i rentgeny kyčlý?děkuji za odpověď

15
4.8.2023 21:46
Petr

Dobry den,mam otazku ohledne me fenky yourkshira,, pripustili jsme ji a vse bylo si myslim v poradku ale porodila nam jen jedno stenatko.. pocitali jsme ze bude mit alespon dve ale bohuzel bylo jen jedno, a veterinary nam rek ze jse to stava.a chtel bych ze zeptat kdy mohu fenku zas pripustit.

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací