Štěně.cz
Portál pro odchov štěňátek

Psí detektiv překonal hranici 2000 zachráněných zvířat

Psí detektiv, první národní pátrací systém po ztracených zvířatech v Česku, oslavil dva roky fungování. Jeho úspěšnost v pátrání se za tuto dobu vyšplhala z původních 50% na 75%. Od založení v lednu roku 2014 celkem pátral po 3603 zvířatech a z toho úspěšně vrátil domů zvířat 2010. V Evropě svoji konkurenci zatím nemá. Momentálně trénuje speciálního „čmuchacího psa“, který bude reálným psím detektivem.

Nezisková organizace Psí detektiv má za sebou nejrušnější období roku. Silvestr společně s lednem a únorem patří mezi nejvíce vytížené měsíce. „Náš tým je na telefonu 24 hodin denně. Aby pátrání bylo úspěšné, hraje každá minuta roli. Bohužel i v tuto chvíli stále pátráme po 14 ztracených mazlících z celkového počtu 63, kteří se ztratili na Silvestra, ale jejich majitelé oznámili ztrátu příliš pozdě,“ říká šéfka Psího detektiva, Aneta Sobotková. V roce 2014 se v poslední den roku ztratilo 56 domácích mazlíčků. V roce 2015 to bylo 63 psů a koček. Zajímavostí určitě je, že mezi nejvíce hledaná plemena každoročně patří jorkšírský teriér, německý ovčák a border kolie.

O ztrátě se během pár minut dozví tisíce lidí

Zápis ztraceného zvířete do databáze a rozeslání partnerským organizacím nabízí Psí detektiv zdarma, cílené oslovení lidí pomocí SMS a e-mailingu už je placenou službou. "V našem pátracím systému používáme osvědčené metody pátracích SMS a pátracího e-mailingu. Jsou to aktivní metody, kterými oslovíme během pár minut tisíce lidí v místě ztráty zvířete. Funguje i spolupráce s městskou policií, veterináři i například se starosty obcí,“  vysvětluje jednatelka neziskovky Psí detektiv Klára Carbová.Komplexnost pátracích metod, 24 hodinová telefonní pohotovost, odbornost a více jak dvouleté zkušenosti posouvají Psího detektiva stále dopředu. Denně se na spolek obrátí okolo 40 lidí, kteří buď ztratili svého miláčka nebo naopak nalezli cizí zatoulané zvíře. „Celkově můžeme říci, že se na nás obrací stále větší počet lidí, kteří si k nám našli důvěru a zvířata buď sami hledají nebo je hledat pomáhají. Vážíme si toho, protože se tak spolupráce stává komplexnější“, dodává Aneta Sobotková.

Feny se na začátku roku ztrácely nejvíce

Border kolie Angie z Lázní Libverda si silvestrovskou ztrátu prožila na vlastní kůži. Zastupuje tak i smečku fen, které se letos na Silvestra ztrácely nejvíce. Angie se lekla petardy a nešťastně vyklouzla i z obojku, kde byl připevněn kontakt na majitele. Ten ale nezaváhal, ozval se Psímu detektivovi, který do pár minut ztrátu registroval na pátracím letáku, webu i facebooku a rozeslal zmíněné pátrací smsky s fotografií Angie do okolí její ztráty. Angie byla nakonec odchycena v sousední vesnici informovanou paní, která smsku dostala. Angie měla ale štěstí, protože její páníček nahlásil ztrátu včas. Na chyby majitelů ztracených zvířat upozorňuje Klára Carbová:  „Máme ověřeno, že po 48 hodinách od ztráty už zvíře díky stresu nereaguje na volání svého pána nebo že atletický pes dokáže během 24 hodin zdolat i 40 kilometrů. Největší chybou je, že se ztráta zvířete řeší pozdě. Neusínáme na vavřínech, ale rozvíjíme další nové pátrací metody, které pomohou najít ztracená zvířata co nejdříve.“ Pro tento rok chystá Psí detektiv horkou novinku v podobě speciálně cvičeného „čmuchacího psa“. Na základě pachové stopy, která patří ztracenému zvířeti, je „čmuchací pes“ schopen dotyčného psa či kočku najít i po 10 hodinách od ztráty. „Nyní probíhá testovací fáze, a to na včasně nahlášených případech ztracených koček,“ říká Michaela Chudobová z týmu Psího detektiva. V intenzivním tréninku jsou momentálně dva psi, Border kolii Aireen Love Fitmin a biewer jorkšíra Richie Exclusive Passion.   

 

Psí detektiv:

Psí detektiv o.s. je první spolek a národní pátrací systém, který se v České republice začal zabývat hledáním ztracených zvířat na profesionální úrovni. K jejich nalezení využívá nejmodernějších technologií, díky kterým osloví tisíce lidí během pár desítek minut. Zdarma  poskytuje zápis do databáze,  leták a rady,  informační SMS s fotkou na tisíce lidí v okolí, emailing na všechny důležité organizace během minuty, služby detektiva přímo na místě. V pohotovosti je i pátrací letadlo. S hledáním zvířat má spolek  dlouhodobé zkušenosti,  jeho tým je vyškolen dle zavedených a fungujících amerických modelů, které prezentují úspěšnost přes 70%.

www.psidetektiv.cz

 

Komentáře k Psí detektiv překonal hranici 2000 zachráněných zvířat

1
16.7.2023 19:55
Renata

Ztratila se želva zelenavá na zahrade

2
16.7.2023 19:58
Renata vargova

Ztratila se nám na zahradě želva zelenavá v Ostravě Třebovicích odměna za nalezeni

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací