Štěně.cz
Portál pro odchov štěňátek

Odchov štěňátek - I.díl

Tento článek je základním přehledem o tom, co všechno čeká chovatele po porodu feny se štěňátky. Ke každé kapitole by bylo možné napsat celou knihu. Takže vždy je potřeba se poradit s odborníky – veterinářem, chovatelem, poradcem chovu a dalšími.

Máme za sebou úspěšný porod početného či méněpočetnějšího vrhu štěňátek a nastává pro chovatele ten nejhezčí a nejradostnější čas – odchov štěňátek, úspěšně dovršený tím, že jsou štěňátka předávána do rukou nové, milující, rodiny.


ŠTĚŇÁTKA SE NARODILA
Již máme zázemí pro štěňátka. První z nich je porodní box, kde se štěňátka narodila. Pro prvních několik týdnů života štěňátek spolu s fenou (matkou) je naprosto ideální. V porodní bedně je velmi vhodné mít zabudovaný rám (proti zalehnutí štěňátek) tak, aby si fena nemohla dolehnout až ke stěnám porodní bedny. Podrobné nákresy je možné najít na internetu nebo se poradit se svým chovatelem.

Pro štěňátka i fenku v prvních dnech života je potřeba zajistit klid a teplo. Jsou různé možnosti udržení tepla pro štěňátka i pro případy, kdy si fena vyleze odpočinout mimo. Jednak to může být vytápěcí podložka nebo přímo vytápěná podlaha porodní bedny. Někdy je vhodnější si dát tu práci a vyrobit porodní bednu tak, aby byla vyhřívaná jenom polovina, na které se snažíme držet štěňátka, která ještě nemají, cca do 3 týdnů termoregulaci. Na druhé, chladnější polovině, se pak naučí lehat a odpočívat fena. Další možností je infralampa, kterou je možné zakoupit přímo na těchto stránkách.

Do porodní bedny můžeme dávat pod štěňátka jednak velké starší bavlněné textilie (např. povlečení nebo prostěradla). Existují již také velké savé podložky ze stejného materiálu, jako ty, které používám při porodu.
Mají několik výhod. Po použití je vyhodíme a náklady na ně se dají srovnat s náklady na praní textilií. Zakoupit je můžete přímo v e-shopu.

Noviny pod štěňata nejsou moc vhodné. Jednak se „cuckají“ a také tiskařská barva není vhodná, aby přišla do styku se štěňátky, natož, aby to např. trhala nebo cucala.
Porodní bednu denně vytíráme slabým roztokem dezinfekce (např. Hypermangan aj.). Fenu je nutné otírat a čistit časteji a také vždy, když přijde z venčení. Začneme bříškem se struky, pak otřeme zadek a špínu okolo přezky (z očistků) a dlouhé chlupy vzadu a potom všechny tlapky. Na každou očistu si roztok vždy děláme nový. Je to hlavně z toho důvodu, že fena může donést z venku ke štěňátkům bakterie a viry, které jí nemohou škodit, ale pro štěňátka by škodlivá mohla být.
Pokud máme dostatek prostor, je velmi vhodné přesunout štěňátka ve věku mezi 4. a 5. týdnem ven, do venkovní odchovny s prostorným výběhem. Někde je pro štěňátka rozběh třeba po celé zahradě nebo celém dvoře. Štěňátka mají možnost tak poznávat stále něco nového, což je pro toto období života velmi důležité.

PÉČE O ŠTĚŇÁTKA A FENU PO PORODU – VETERINA
   Průběh porodu může být různý a neexistuje na něj žádná šablona. Stejné je to s kondicí feny po porodu. Jsou feny, které se pro chov tzv. „narodily“ a porod jde báječně a fenečka je po něm naprosto fit a je schopná i normálně jíst.
Řada fen však potřebuje na regeneraci po porodu delší čas, i když je v dobré kondici a dobrém zdravotním stavu. Některé odmítají několik dní klasickou potravu a musíme zkoušet všechno možné, abychom do ní dostali alespoň nějaké sousto.
Může se však při porodu přihodit nějaká komplikace a fena se musí léčit a nemůže se starat o štěňátka. Krajní a nejhorší případ je, když fena při porodu nebo císařském řezu zemře (bohužel, i tyto případy se stávají). Péče o štěňátka bez matky je mnohem složitejší a je pak nutné zapojit celou rodinu nebo i přátele (event. chovatele), aby s péčí vč. výživy štěňátek, pomohli. Taková štěňata je nutné krmit velmi často po malých dávkách speciálním štěněčím mlékem z lahvičky s dudlíkem (dnes jich je na našem trhu poměrně velký výběr různých značek a v různých cenových relacích). Také je nutné jim, nejlépe teplým měkkým hadrem, masírovat bříška, aby se pravidelně vyprazdňovala. Současně je vhodné být pod stálým veterinárním dohledem nebo v kontaktu s dobrým veterinářem.

Hned v den porodu nebo první den po porodu je nutné se vydat s fenou na kontrolu k veterináři. Veterinář by měl fenu prohlédnout, změřit jí teplotu, vyšetřit na sonu nebo rentgenu, abychom si byli naprosto jisti, že je fena čistá a žádná štěňátka  nikde nezůstala. Současně s touto prohlídkou nebo nejdéle do 3 dnů po porodu, necháme štěňátkům odstranit paspárky na zadních nožkách. Některá se rodí bez nich (je to tzv. „pátý prst“ výše a trochu ze strany na nožce), ale řada štěňátek tyto páté prsty mají. U všech plemen švýcarských sal. psů se odstraňují. Odstranění by měl provádět veterinář nebo event. veterinární technik. Není dobré, aby si toto dělal chovatel sám, může dojít k nevratnému poškození nožičky štěněte.
Odstranění se provádí několika způsoby (skalpelem, chir. nůžkami, vykroucení peanem), záleží na tom, jak se to osvědčilo vašemu veterináři nebo chovateli. My preferujeme a náš veterinář to tak dělá – vykroucení celého prstíku peanem a dírku po něm zalepí chirurgickým „vterinovým“ lepidlem. Je to výhodné z toho důvodu, že tam nezůstanou žádné pozůstatky paspárku, ze kterého by mohl někdy v budoucnu vyrůstat nějaký pakloubek nebo část prstu. Současně s tím by měl zkontrolovat klinický stav štěňátek a even. prohlédnout ta, u kterých byl složitější průběh porodu.

Odčervení – štěňátka je nutné odčervovat pravidelně. Poprvé ve 14 dnech života (nejlépe odčervovací pastou) a následně vždy po 14 dnech až do věku 6 týdnů. Pak okolo 9 týdne. Pak ve 3. měsících a pak podle schematu, který vám poradí veterinář nebo na jaký jste zvyklí.
Důležité upozornění, mezi odčervováním a očkováním by vždy měly být nejméně 4 dny rozdílu. Obojí je velký nápor na organismus.

Očkování – existuje více „očkovaích schémat“. Také veterináři mohou mít na schema rozdílné názory. Také vakcíny mohou být od různých výrobců.

První kombinované očkování by měla štěňátka mít v 6 týdnech věku a pak podle schematu. Za 2 týdny nebo za 3 týdny.

V každém případě by měla být štěňátka do 3 měsíců věku plně očkovaná, s jedinou výjimkou, a tou je očkování proti vzteklině. Některý veterinář ho dává rovnou s třetím očkováním, někteří jsou naopak zásadně proti a dávají ho až např. v 6 měsících. Všechna očkování by se měla pravidelně, po roce, opakovat.

Stříhání drápků – štěňátkům rychle rostou drápky a již okolo 3.týdne věku je mají poměrně dlouhé a ostré. Jsou pak schopná matku při kojení (když tzv. pumpují mléčnou lištu) poměrně hodně poškrábat, někdy až do krve. A samozřejmě, čím jsou starší, tím více. Proto je vhodné je pravidelně, cca jednou týdne, lehce zastřihnout. Existují na to speciální kleštičky nebo lez použít kvalitní kleštičky z manikury. Je potřeba dávat velký pozor, abychom nestřihli do nervu. Kdo by si na to netroufl, přenechte to raději veterináři.

Očička, ouška, řitní otvor, pupík, pupeční kýla – štěňátkům pravidelně prohlížáme očička. Ještě, když jsou slepá, může se stát, že mohou mít pod očními víčky zbytek např. nějaké nečistoty z porodu a může se tam vytvořit zánět. Pak očičko začne otékat. Je nutné navštívit veterináře, aby nedošlo k devastaci očka. U starších štěňátek by nemělo očičko výrazně slzet. Stejně tak ouška – měla by být suchá a čistá (bez známek zánětu). Pupík – kontrolujeme ranku po pupeční šňůře, aby se nezaněcovala. Fena většinou štěňátkům bříška čistí a líže, takže se o péči stará sama, ale pro jistotu ještě prohlédneme. Prohlížíme i řitní otvor. Zda je čistý, bez známek krve nebo jiných nepříjemností, které by mohly být známkou nákazy nebo nemoci.

Od cca 3 týdnů kontrolujeme štěňátkům bříška, zda se netvoří pupeční kýla. Pokud se vyskytne, objeví se většinou mezi 4 – 5 týdnem, ale může to být i později. Menší kýlu velmi lehce masírujeme, větší kýla pak musí být odstraněna chirugicky, po poradě s veterinářem. kdy zákrok bude provádět.

Chovatelé již mohou také od cca 4 týdnů začít kontrolovat u pejsků sestup varlátek do šourku. Kdo si na to netroufne, počká na poradce chovu, který při kontrole vrhu zjistí, zda jsou všechna varlátka sestouplá. Pokud si nejste jisti, můžete navštívit veterináře, který udělá kontrolu.

Autor článku: Jaromíra Sojková - www.sojkovy-queenelsa.cz

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací