Štěně.cz
Portál pro odchov štěňátek

Nemoci štěňátek po porodu

Napsat tento článek není rozhodně nic radostného, ale nutného. Přeci jen by někdo po přečtení této zjednodušené formy rizik mohl zabránit zbytečnému úhynu štěněte.

Potíže při odchovu štěňátek mohou být ze dvou důvodu. První je, když jsou štěňátka ještě v děloze, tam v podstatě nic dělat nemůžete a druhým důvodem je průběh porodu a stavy po porodu, kdy se dá občas něčemu zabránit.

V prvním případě jsou zahrnuty různé tělesné deformace štěňátka, které nedovolují vůbec takovému štěněti přežít. Jedná se především o rozštěpy pater, čelistí, břicha, špatné skusy takového charakteru, kdy štěně vůbec není schopno se přisát k feně a bohužel takové štěňátka umírají po několika hodinách hlady. I když žádný chovatel nemá z těchto anomálií radost, jednoznačně doporučuji po poradě s veterinářem štěňátko uspat.

Štěně, které se sice narodí živé, ale částečně neochlupené, se  zarostlým řitním otvorem, uzavřeným bříškem pouze průhlednou kůží, jsou sice schopna přežít pár hodin, ale i tam se přimlouvám trápení neprodlužovat a štěně bohužel utratit.

Drtivá většina těchto vad je genetického původu a rozhodně nikdy nedoporučuji takovéto spojení opakovat.

Při velmi dlouhé porodu, který vedeme sami doma se nám může stát, že se narodí štěně zcela vyvinuté, avšak mrtvé. Příčinou může být zadušení plodovou vodou, nebo nepřirozená poloha štěňátka. Zde by byl býval nezbytný velmi rychlý veterinární zákrok.

Takové katastrofické scénáře naštěstí nejsou tak časté, takže se raději budeme věnovat druhému bodu a to jsou problémy u zdravých, narozených štěňátek, které přesto mohou potkat každého chovatele.

Může se nám narodit štěně bez základních životních reflexů, což je např. sací, tepelně orientační (štěně automaticky leze k feně, nebo na teplou vyhřívací dečku), pohybový. Většina chovatelů to svádí na nevhodně vybraného krycího psa, ale jednou z příčin může být i nesprávná výživa březí feny. Slabé reflexy mohou mít i štěňátka, která jsou přidušená příčinou velmi dlouhého porodu nebo štěňata podchlazená, což se týká např. štěňat narozených v přírodě. V domácích podmínkách je podchlazení nežádoucí. Podchlazení způsobuje sotva znatelné dýchání, lapání po dechu a i velmi sníženou srdeční činnost. Štěňátka jsou na dotyk studená. Nízká teplota a proudění studeného vzduchu, spojená s vysokou vlhkostí omezují tyto reflexy a mohou způsobit úhyn štěňátek. Štěňata vlivem podchlazení ztrácí sací reflex, tudíž mají zastavený příjem mléka, což způsobuje náhlý pokles  hladiny cukru v krvi a tento pokles znásobuje špatný vliv prostředí na tyto reflexy a štěňátka umírají hladem. Zdůrazňuji proto nutnost uzavřeného, vytápěného prostoru, kde fena rodí svoje štěňátka.

Správnou teplotu je třeba udržovat i v novorozeneckém období, tj do 14 dnů života. Důsledky podchlazení jsem již popsala, dále nás může potkat syndrom chřadnoucího štěněte. Ten může být způsobem podchlazením, nedostatečným příjmem potravy nebo infekcí.  Základní ošetření postižených štěňat je hlavně jejich prohřátí – termoforem, elektrickou dečkou, pod zahřívací lampou, tímto se obnoví aspoň polykací reflex. Nikdy nezkoušejte podávat umělou výživu podchlazenému štěněti, vede to k zahlcení a udušení. Vždy až po prohřátí. Sací reflex se obnovuje až po úpravě hladiny cukru v krvi, takže nejdříve obnovíme reflex polykací prohřátím štěňátka, následně umělou výživou upravíme hladinu cukru a tím obnovíme sací reflex a to nám dává naději, že štěně dále přežije samo bez naší pomoci. Nicméně doporučuji zejména u drobnějších plemen vyhledat veterinární pomoc.

 

Další nepřízivý jev, bohužel velmi častý, je průjem u štěňat. Příčiny mohou být dvě, infekční a neinfekční původ.

Neinfekční příčina je např. po přepití umělou výživou, změněné mléko při zánětu feny v cecíku nebo náhla změna v přikrmování štěňat. V prvných týdnech svého života (cca 5 – 6 týdnů) jsou velmi náchylná na změny zejména v tukové součásti potravy, proto zapomeňte na živočišné tuky, kterým je např. kravské mléko. Stejně tak štěňátka špatně snáší potravu studenou nebo zkaženou, zde opět je náchylné mléko, ale i např. mleté maso. Proto vždy připravujte štěňátkům potravu čerstvou a jen takové množství, které dokážou pozřít. Zbytek nekompromisně vyhoďte. Pokud musíte podávat mléko, vždy ho připravujte raději ze sušeného, speciálně určeného pro štěňátka a vždy čerstvou dávku ve správné teplotě. Slabší projevy průjmu a jejich následky můžete odstranit heřmánkových čajem, lehce oslazeného medem. Toto je vhodné obzvlášť u hodně malých štěňátek.

Poněkud složitější je najít příčinu a odstranit průjem pokud je infekčního původu. Bohužel k těmto dochází především u vrhů, která jsou chována ve velmi špatných hygienických podmínkách nebo kde to bylo ovlivněno vnějšími důvody – chlad, špatná výživa, malá životaschopnost štěňat. Vždy musíte najít příčinu výskytu bakterií. Pokud ovšem máte štěňátka odchovávana ve správném prostředí, jsou většinou dost odolná vůči vnějším infekcím. Každopádně léčbu tohoto průjmu již musí určit veterinář, neboť i při nejlepší vůli si většinou chovatel neporadí. V případě silných průjmů hrozí štěňatům dehydratace a bohužel následná smrt, což není otázka dnů, ale hodin, jelikož mají štěňata mnohem rychlejší metabolizmus než dospělý pes. Bohužel v drtivých případech se nejdříve snaží chovatel a když opravdu dojede na veterinu, bývá již mnohdy pozdě.

 

Samozřejmě předpokládám, že je fena a následně i štěňata řádně očkována a tudíž úhyny z důvody parvovirózy, psinky, nakažlivého zánětu jater se sice mohou vyskytnout, ale je to již dosti ojedinělé. V zásadě platí, že pokud nemá fena oslabenou imunitu, je řádně očkována a je držena v čistém prostředí s dobrou výživou, je to nejlepší ochrana zdraví pro štěňátka proti běžným infekcím.

Komentáře k Nemoci štěňátek po porodu

1
7.5.2016 13:21
Věra Javorská

Dobrý den,
jsem začínající chovatelka barevný boloňský psík, chtěla jsem se zeptat, zda je možné, co prováděla veterinářka s moji rodící fenou.
Po odtoku plodové vody dala feně nějaké urychlující injekce, během 2 hodin 3x.
Přesto, že jsme byly domluvené na císařském řezu, protože má fenečka je velice malá 2,5 kg, tuto možnost odmítla s tím, že porodí sama.
Štěně šlo ven zadečkem, ale ne samo, zdálo se mi,že to dost dlouho vytahuje, když ho vytáhla, štěně se 2x nadechlo, ale dále nejevilo moc života, paní doktorka opakovaně štěně dávala pod studenou tekoucí vodu a třela papírem, po chvíli konstatovala, že není života schopné, rozřízla ho a řekla, že má genetickou vadu, vadu srdíčka, že je hrotem přirostlé, ale štěně bylo veliké, a i po vytažení , jak se mi zdálo životaschopné. Pak řekla, že fenu uspí a udělá císařský řez, po jejím výkonu přinesla další štěně, rovněž po jejím konstatování nebylo schopné života, ale předtím ho opět dlouho mačela studenou vodou a třela, jsem z toho nešťastná, a zdá se mi, že tato paní nepoužila správný postup, tímto zákrokem poškodila celou rodinu, která je z této situace flustrovaná

4
17.9.2019 21:58
Iva

Štěňata se rodí bez termoregulace, nejsou schopny se zahrát a tohle vsechmo zaobstarava feba, která je jazykem tre a stimuluje jejich krevní oběh. Je to velmi důležité. Pokud z nějakého důvodu tohle fena nemůže dělat, nastupuje člověk. Snaží se stěně trit suchým hadrem a zajistit teplo třeba teplometem. Zdravé štěně se brzy začne hýbat a hledat struk feny. Kolostrum neboli první mléko, je první co stěně samo vyhledá, pokud ne, přilozime k fene. Trochu jsem se otřásla nad vašimi zkušenostmi s veterinarkou....napriste je dobře si o tom něco i přečíst.

2
20.2.2019 11:44
Věra

Dobrý den....snad poradíte... Představte si vrh 4 štěňátek. (Yorkové).Všechny prospívají, rostou, jsou hravé. Z ničeho Nic v 5.tydnu života největší z vrhu začne odmítat zcela potravu ... teče mu z očí, nosu, slabost jen poléhavá... podána antibiotika, zavodnění...bez úspěchu a druhý den umírá.... Ostatní z vrhu nejeví známky žádné nemoci. O týden později jedeme na 3.odcerveni v 6.tydnu ... druhý den ráno z ničeho nic druhé štěňátko opět to větší z ničeho Nic vyzvrací bílou pěnu a okamžitě umírá... Další dvě jsou oslabené a nechtějí papat.... Po dvou dnech dokrmovani a zavodňování opět stav zlepšen a znova papáji i sají od matky. Začínají si znova hrát....po celou dobu mají pod sebou i zahřívací podložku aby nenastydli....moc děkuji za jakoukoliv radu. Nebylo by lepší třeba nasadit nějaké antibiotika pro ty dvě co přežily..??? Navíc nás čeká 1. očkování a dost se bojím aby jim po tom oslabení neublížilo...

3
21.8.2019 23:52
Enduena

Dobrý večer,chtěla jsem se zeptat máme Yorkshire 2 týdenního furt kňučí celi večer zkusili jsme masírovat bříško a nic strašně divné kňuči fenečka ho jenom olizala a nevěděla co sním, přikrmujeme ho s psim mličkem pro štěňatka a dneska vypil jako vždy, prosím jak můžu pomoc štěňatka strašnĕ kňučí a nevíme co sním předem děkuji za odpověď

5
19.9.2019 18:27
Iveta

Dobrý den, naše fenka NO nám pravé porodila, avšak jedno štěňátko má zkroucený přední tlapky takže na ně nedoslapuje. Úplně zohle na druhou stranu.. co stim? Dekuju

6
15.10.2021 20:25
lenka

Dobry den,vcera se nam narodili stenatka a jedno stenatko ma spatne nozky....podle popisu jako vase....muzu s ezeptat jak jste dopadli?co mu bylo?my zatim tapem...dekuji

7
18.10.2021 09:29
Marketa

Dobrý den, někdy zkroucené nožky mohou být způsobeny špatným uložením plodu v děloze a dá se to masážemi dát do pořádku. Ale takhle těžko radit, doporučovala bych návštěvu veterináře, který by vyloučil špatné vývojové vady.

8
15.12.2022 11:06
Jana

Dobrý den, měli jsme přesně ten špatný vrh, co popisujete. Ze 7 štěňat zbyla dvě. Většina slabé, bez sacího reflexu.... je možné aby tato dvě zůstala zdravá? Mají se k světu, piji a rostou ale bojím se nějaké ukryté vady. Děkuji

Vložit komentář

Jméno
Email ( email není zveřejněn )
Váš příspěvek
opiště kód
antispam
     Více informací